dilluns, 11 de maig del 2015

Quina concepció tenim de l’avaluació?


Per què avaluem? Què avaluem? En funció de què? Com? Qui?
Les experiències que podem tenir entorn l’avaluació de ben segur que han estat múltiples i diverses, al tant al llarg de la nostra escolaritat, com també en el nostre exercici docent. Ara bé, la percepció que l’avaluació està subjecta a capricis i interessos que s’allunyen molt de lo escolar i, per tant, de la seva funció pedagògica, és cada vegada més compartida i generalitzada.

Aquesta concepció de l’avaluació, fortament marcada per les nostres vivències i experiències, sobre tot si ens situem a l’etapa de secundària, fa que percebem l’avaluació com a dispositiu maquiavèl·lic, de control i dominació sobre uns coneixements que ni tan se vol han arribat a ser mai nostres.

L’ús de l’avaluació com a instrument pedagògic però, no té la força suficient, per sí sola, per a reconciliar-se amb la societat ja que, ella mateixa, no és més que un dispositiu que s’articula i pertany a allò escolar. Així, doncs, la pregunta de fons rau en preguntar-se: què és allò escolar? Quina és la funció de l’escola? I, per tant, quin paper juga l’avaluació en ella?

Poc a poc hem de procurar anar discriminant l’avaluació per a concebre-la com a una font i motor d’autoconeixença en la relació d’un mateix amb el món que l’envolta. Però aquest canvi de paradigma, aquesta visió més sensible i respectuosa en vers l’avaluació comporta, en essència, un canvi sobre el sentit de l’experiència educativa i sobre com s’articula allò educatiu.


Parafrasejant a Galimberti (2007:38): l’escola ofereix segles de cultura, que de res serveixen si es queden emmagatzemats a la ment, sense convertir-se en models del cor.


Galimberti, H. (2007). L’ospite inquietante. Il nichilismo e i Giovanni (Pérez de Lara, trad.). Milano: Feltrinelli.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada